Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Спорт»Норматива»ФИФА праща футболните агенти на борсата за безработни
Сряда, 24 Ноември 2010 17:51

ФИФА праща футболните агенти на борсата за безработни

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
ФИФА реши да революционизира системата за трансфери в световния футбол. Футболната централа има намерение да ограничи до 3% комисионните, които футболните агенти получават за трансфер или подновяване на договор. Логичното следствие от тази промяна е и краят на фигурата АГЕНТ на ФИФА. Посредници на футболисти при преговорите с клуба, могат да бъдат всички нормални граждани, без изискване на специален лиценз. Предложението ще се обсъжда догодина и предвижда футболните агенти да отидат на борсата за безработни.
Предложението за промяна ще се обсъди и гласува на специална среща през октомври 2011 година. Според идеята на ФИФА, фигурата на футболния агент се елиминира тотално. По тази начин всеки заинтересуван от трансфера, без необходимост от специален лиценз за това, ще може да представлява футболист при преговори с даден отбор. Лицето, отговорно за условията при трансфер или подновяване на договор и всичко което засяга професионалния живот на играчите,  ще бъде наречено „посредник".

Чрез новата административна система ще бъде задължително да се регистрира всяка операция, като се оставя констанция за данните на посредника и сумата, която ще получи като компенсация за извършената работа. Тази сума не може да надвишава 3% от чистата заплата на футболиста или от стойността на трансфера, който футболния клуб ще плати за него. При всички случай обаче този процент неfifa-1 може да надхвърля 2 милиона евро.

 

В момента агентите ФИФА получават 10% от трансферната сума или подновяване на договор. Комисионна, която не винаги се зачита от заинтересованите страни. Заради завишаване или неплащане на въпросния процент, зачестиха случаите, в които агенти или клубове се оплакват от небрежност. Скандалите афектират както върху футбола, така и върху образа на Световната футболна централа. Ръководството й желае да приключи с тези негативи.

 

Агентите вече приготвят контраатака срещу това намерение на ФИФА. Много от тях смятат, че новата норматива е удар върху професията, с която се занимават. Асоциацията на европейските футболни агенти ще протестира. Испанските агенти в частност, смятат че подобни промени би трябвало да се подложат първо на обсъждане, преди да се вземе крайно решение. 200 са по настоящем записаните агенти ФИФА в испанската проф-организация. От страх да не останат без работа, испанците предвиждат рекламна кампания, която да помогне за увеличаване броя на лицензираните агенти. При успех, ще се използва като аргумент пред Световната футболна организация за значимостта на професията в една от най-важните европейски футболни лиги, каквато е испанската.

 

Най-фрапиращият случай за измами с комисионни в испанския футбол е този, в който Мино Раиола договори 6 милиона с Барселона за трансфера на Златан Ибрахимович. Агентът на настоящия футболист на Милан, се бе уговорил с бившия президент на каталунци Жоан Лапорта за 1 милион евро за всяка година от договора на подопечния си. Лапорта освен това се съгласи да плати на Раиола 10% от заплатата, която шведът получава на „Камп Ноу". В крайна сметка Златан се сдоби с договор за 5 години и 12 милиона евро заплата за всяка една от тях. Комисионната за футболния агент достигна 6 милиона евро при така формулираните условия по договора. Барселона обаче блокира плащането миналата седмица.

По материли на в-к "Марка"

 

Add comment