Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Женско царство»Нежната революция в спорта
Неделя, 26 Септември 2010 12:38

Нежната революция в спорта

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Ainhoa Arbizu Antena3 Ainhoa Arbizu Antena3
Златната епоха на испанския спорт е преди всички златна епоха за ЖЕНСКИЯ спорт. Ако мъжете, тръгвайки от малкото, стигнаха до световно признание, то дамите започнаха от нищото. Тяхното постижение далеч надхвърля мечтите на цели поколения испански жени. По време на диктатурата на Франко, малкият импулс, който се дава на физическите упражнения е насочен само и основно към мъжете в държавата. Дъщерите, майките и съпругите не само, че не могат да упражняват каквато и да била физическа дейност. Но подобна им бива забранявана! И всичко това само преди 30 години.
Исторята на женската лека атлетика в Испания започва в началото на 60-те години на миналия век. Пионерките в тази дисциплина си пробиват път със зъби и нокти. Физическото е мъжки приоритет. Усложенията и забраните са 1001. Трудностите откъм инфрастурктура – стотици. За помощи, ако въобще са отпускани за женски спорт, се чака в края на опашката.

edurne_pasaban

Именно за това, когато днес „ла роха" е фаворит за спечелване на медали на играещия се в момента Мондиал по баскетбол. Когато селекцията до 17 години се кичи с бронза на Световното по футбол. Когато Марта Домингеш прескача препятствия и обира медали. Когато Едурне Пасабан качва своя 14-ти осемхилядник. Когато хиляди жени си дават среща на маратона в Мадрид, Билбао, Валенсия, Леон, Барселона...става ясно, че женската сила в спорта еволюционира. Революционира. Влюбва.

 

На фона на активно спортуващите дами в Кралството, паралелно се заражда и друга „революционна" тенденция. Тази на жените-спортни журналисти, които събарят бариери също като момичетата на терена, пистите, залите. Те са тези, които дават „лице" на съвременния испански спорт.

 

Минало – една жена в една спортна редакция.
Настояще – няма нито една спортна редакция без жена.
Бъдеще – реална и лоялна конкуренция на мъжете в тази професия.

 

Спортните журналистки днес четат новини, репортерстват на футболния терен, правят интервюта в падок-а. Единственото, което се опира до момента на тези борбени дами е коментарът на спортни срещи. Запазена мъжка територия. Следваща бариера за събаряне.

Сара Карбонеро в Теле5, Айноя Арбизу в Антена 3, Сусана Гуаш в Ла Секста, Силвия Барба в Националната испанска ainhoa-arbizuтелевизия...всички те са гледани под лупа. Всеки жест. Всяка реплика. Всяко ново гадже. Ако не вярвате – питайте Сара, настоящата приятелка на Икер Касияс!?

 

„Никога не съм била отхвърляна нито от колега, нито от спортист" – разказва Сузана Гуаш, която репортерства на футболния терен при преки предавания на срещи от Примера. „Налага се да работиш много и да НЕ използваш „женски" трикове", за да си вършиш добре работата" – допълва пък Силвия Барба, която отговаря за Шампионска лига и националния отбор в държавната испанска телевизия.

 

Стената отдавна е паднала, но в никакъв случай по лесния начин. „Обществото се промени. Преди ако харесваш футбол или пък си падаш по бързите коли, веднага ти слагаха етикет на „мъжкарана". Днес си просто една от всички." – споделя Айноа. „Няма защо да прекаляваш, нито да го превръщаш във фикс идея. Най-важното е да се подготвяш добре както във всяка една друга професия. Тогава няма пол, ръст, физически белег, който да намали стойността на твоята работа" – допълва още новинарката на Антена 3.susana

 

Във фокуса на публиката в последно време е Сара Карбонеро. Красивата водеща на Теле5 е преследвана от „жълтата преса" заради връзката си с вратаря на Реал Мадрид. Сара вярва, че „преди всичко трябва знаеш как да предадеш информацията, да я разкажеш приятно, зрителя да ти повярва. А това става с много компетенност и предварителна подготовка. Професията изисква знания. Образът, фигурата, лицето е от второстепенно значение." – допълва колежката й от Ла Секста Сузана Гуаш.

 

Мъжки момичета. Или жени в мъжка професия. Или просто професионалистки. Преценете сами!?

Add comment