Бутилирана вода: Информира за своите качества и микросъставки на етикета, което е от особено значение за страдащите от бъбречни заболявания, високо кръвно налягане или малки деца. Но не съществува ни един пример, който да ни покаже, че нейната концентрация е идеалната.Повече от 50% от бутилирана вода, предлагаща се на пазара не е изворна, а такава от чешмата с подобрения. В противес на общественото мнение е и фактът, че някои субстанции са доста по-трудни за контролиране в бутилка отколкото в тръбите. Това се дължи на периода на съхранение, който имат тези организми – доста дълъг - и на високата температура, която им е необходима, увеличавайки по този начин токсичните концентрации на микроорганизми (които в малки количества не са вредни за здравето). Най-лошото на бутилираната вода е начина по който се транспортира и ненужната енергия, употребяваща се за производството на пластмасови бутилки, които в повечето случаи – не се рециклират.
Присъда: Ако имаш добро здраве и водата от твоя регион има приятен вкус, няма мотив да не пиеш вода от чешмата – една доста икономична и екологична алтернатива. Друг е въпросът ако си болен от нещо, което те задължава да познаваш съставките й или пък пътуваш често в непознати места, за които не си сигурен как ще ти се отрази питейната вода. В тези два случая е препоръчително да си купуваш бутилирана вода във възможно най-голяма опаковка и винаги годна за рециклиране.