Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Здраве»Рафа Надал третира болката със собствената си кръв
Петък, 24 Септември 2010 12:54

Рафа Надал третира болката със собствената си кръв

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
В разгара на физическата и спортната си криза, Рафа Надал мина през ръцете на доктор Микел Санчес – магьосникът на травматологията. Испанският лекар помогна на тенисиста да регенерира тъкани по естествен начин. Лечението се базира на обогатена с фактори на растежа плазма. Необходими са три инфилтрации в сухожилията на всяко от колената, за да се намали болката, с която месеци наред играеше световният номер едно.
Интервю на в-к „Марка"
MikelКога и как се свързва с вас Рафа Надал?

Миналата година, но само говорихме. Неговото лечение при нас започна след Откритото първенство на Австралия.

 

В какво физическо и психическо състояние беше тенистът?
Видях пред себе си едно момче, който имаше славата на супершампион, но в последната една година не бе спечелил нищо. Една от каузите бе именно нечовешката болка в колената. Тя не му позволяваше да играе така, както той си знае. Бе минал през много лечения, но контузията се връщаше отново. Надал има много силна воля и само заради нея продължаваше да играе, въпреки болката. Невероятно е как човек с неговата контузия въобще стъпва на корта.

 

Приключи ли лечението при вас?
В този момент не го третирам, но е много вероятно да се върне да се лекува при нас. Ще продължава да изразходва проблемните сухожилия в коляното и ще се налага отново да му ги регенерираме.

 

В какво се състои лечението на Надал?
Основата е лесна за разбиране. В човешкия организъм има протеини, които управляват и насочват клетките към местата, на които имаме контузии, за да ги заздравят. Ако някой си счупи кост например, клетките на костта знаят, че трябва да изработят нова кост и кога да спрат да работят, защото контузията вече е преминала. Това няма нищо общо с късмета. Съществуват определени протеини, които стимулират клетките.
Нашето лечениет се състои в това, че концентрираме въпросните протеини на точно определено място. Те от своя страна импулсират много повече клетки, които работят с по-голяма скорост така, че болното място бързо да получи подходящо и качествено лечение. Няма нищо ново. Този същият процес го извършва природата. Това, което правим ние е да вземем кръв от пациента. Да я обогатим с фактори на растежа. Да я върнем на болното място.

 

Тогава...Рафа е излекуван или може пак да се контузи?
Когато има хронична контузия заради претоварване, както е в случая, можем да я излекуваме. Но той ще продължи да стресира Rafa_Nadal-Mikelсвоите сухожилия. Няма да промени стила си на игра, нита да губи мачове от страх да не се контузи пак. Ще продължи със същия ритъм и естествено съществува риск да дегенерира отново сухожилията си. Именно заради това не можем да кажем, че лечението е приключило. Може да се получи същата контузия, но на друго място, като например в ахилесовото сухожилие.

 

Коренът на тази болка се крие в начина на игра на Рафа или...?
Всички тъкани в тялото се разрушават и конструират непрекъснато. Когато този баланс се наруши и изразходваш повече отколкото можеш да възстановиш, се появяват дегенеративните контузии.
Случаят на Надал е, че непрекъснато подлага своите сухожилия на унищожителен стрес от прекалено много тренировки. Той има природни дадености, които никой не му оспорва, но за да стигне до първото място в световната ранглиста, трябва и много работа. И той работи здраво. Много тренировъчни часове, много двубои, винаги на 100%. Не знае реплики от рода – „Този мач не ме интересува. Не се боря да го спечеля." Нито тенисът е колективен спорт, в който в определен момент можеш да се „покриеш". Играе всеки мач на 100% и стресът, на който подлага сухожилията е уникален. Ако организма не е способен да възстановява това, което се изразходва, логично се появява контузия. Колкото по отдадено играе, толкова по-потентна е неговата мускулатура. А тя е. Следователно толкова повече контузии се появяват.

 

Антидопинговата агенция има съмнения спрямо лечението с плазма, обогатена с фактори на растежа, защо?
Само преди няколко дни се състоя среща на 20 експерти на МОК в Лозана, организирана от Антидопинговата агенция по тази тема. Тяхното мнение е, че плазмата не е допинг Можеш да прилагаш това лечение ако предварително обясниш причините, поради които го прилагаш. Плазмата вече и извън списъка на забранените вещества на WADA.

 

Тогава Надал трябва да предупреди за лечението, на което го подлагате?
Разбира се. Провели сме това лечение с разрешението на всички необходими инстанции. Всички в нашата професия знаят, че това не е допинг. Това е плазма, която претендира да излекува контузията, също като пироните или плаките, които се слагат при счупване. И в никакъв слечай не служи за повишаване на спортната потенция.

 

Подобрената физическа форма на Рафа тогава не се дължи на лечението?
Рафа се подобри защото можеше да тренира нормално. Преди имаше топки, до които не стигаше и спирания, при които болката беше нечовешка. И се налагаше да тренира на по-бавен ритъм. Това, че му инфилтрирах тъкан, няма да подобри неговият начален удар, аRafa_Nadal ще му помогне да скача по-леко и да поддържа правилна физическа стойка.

 

Използват ли това лечение много лекари в Испания?
Сега вече да. В целия свят, не само тук. Едуардо Анитуа в началото на 90-те години на миналия век бе пионерът, който започна с малки обеми кръв и без допълнителни външни стимули. В края на 2000-та година започнахме да го прилагаме на контузии, свързани с опорно-двигателния апарат.

 

Ще издържи ли физиката на Надал още много години?
Рафа е се намира там, където е в момента защото е много силен физически, освен че играе добре тенис. Плазмата функционира добре при него защото организмът му е добър по природа. Това лечените не се приема еднакво от всички пациенти. Уточнявам - не е магическо лечение. Рафа започва много рано в професионалния спорт, а когато си млад е много трудно да уцелиш дозата. Това, което трябва да си набие в главата е,че пораства и ще се налага да програмира добре програмата си. Но може да претендира да спечели всички мачове в следващите 10 години. Налага се да се грижи повече за себе си. Точно това, което направи тази година.

 

Може ли да има последствия от лечението?
Не, неговото сухожилие вече е здраво. По-широко, с различен физически аспект, но здраво. Стимулирахме го и се намира в нормалното си състояние. Ако отново го дегенерира, защото продължава да играе на нечовешки ритъм, ще му помогнем още веднъж.

 

Какъв е Рафа като пациент?Mikel-1
Отношения лекар-пациент с Рафа бяха много лесни. Прекрасно момче е. Може би неговата форма да бъде човек, ни помогна много. Довери ни се от първия момент. Има спортисти, които искат резултати на момента и са много взискателни. Рафа е точно обратното.

 

Чуствате ли си „виновник" за трофеите на Надал?
Много хора ме питат това и аз винаги им казвам, че моят начален удар далеч не е толкова добър като неговия. Моята заслуга не е, че той печели турнири, а това че не го болят колената и така може да тренира на 100% и да играе на 100%.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610