Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Джаджи»360 камери охраняват стадиона на Реал Мадрид
Неделя, 14 Ноември 2010 19:35

360 камери охраняват стадиона на Реал Мадрид

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Охранителен бизнес в услуга на спорта. Това изречение обобщава най-добре системата за сигурност, която плаща и поддържа най-титулуваният клуб в Европа. Целта - безопасността на „Сантяго Бернабеу". Персоналът, който се грижи за сигурността е 375 души. 360 камери са камерите, които наблюдават стадиона. 8 минути са достатъчни за евакуация. Реал Мадрид има свой собствен „биг-брадър", шегуват се работещите като охрана на спортното съоръжение. Сред тях има и двама българи.
„Сантяго Бернабеу" е каталогизиран като стадион 5 звезди. Реал Мадрид може да твърди, че притежава един от най-сигурните стадиони в света. От онзи трагичен епизод през 1998 година, когато се срутиха трибуните в южния сектор по време на среща с Борусия Дортмунд, не са се случвали други инциденти. Бързата евакуация, заради заплаха от поставена бомба - само за 8 минути - в мач срещу Реал Сосиедад, е най-добрият пример че „Сантяго Бернабаеу" е подготвен за всичко. Революцията в света на охранителните системи е факт в Мадрид.

Белият клуб вече 12 години работи по подръжката на охранителна екипировка за стадиона. Взети са всички възможни мерки за madrid-4сигурност. Няма да е прекалено ако се каже, че всеки, който седне на трибуните може да бъде идентифициран. Публиката е под постоянен контрол, благодарение на 360 видео камери, разположени във всички ъгли на спортното съоръжение.

 

Според правилника на Испанската футболна федерация, „Бернабеу" разполага със СОК /Система за охранителен контрол/, оборудвана със 115 видео камери, поставени в най-горещите зони на стадиона. Всички отбори от Примера и Сегунда дивисион са задължени да екипират стадионите си с такава охранителна система за сигурност. В залата, където е поставен командния пункт, винаги присъства един служител на Националната полиция, Местната полиция, Червения кръст, Бърза помощ, Пожарната и отговорника по сигурността, към клуба домакин.

 

Тайната или това, което отличава стадиона на Реал М от останалите, е ВИСОК - Вътрешна интегрална система за оперативен контрол. Това е охранителна система от 255 видео камери, поставени във всяко кътче – всяка врата, сектор, ред, място...няма детайл, който контролът по сигурността да пропуска. ВИСОК е „мозъкът" на стадиона-меренге.

 

Телеконтрол визуализира данните и ги обработва на момента. По този начин, освен сигурността, се контролират и други важни аспекти от подръжката. Например парното за тревата, топлата вода в съблекалните, мобилното покритие или пък осветлението. Върху екрана на един главен компютър се появават всички необходими данни, дори и температурата в и извън стадиона, посоката на вятъра и скоростта му, или звука на някоя аларма на кола, спряна близо до „Бернабеу".

Bernabeu-1

Когато се появи някакъв проблем, интегралната система за контрол веднага показва мястото, където се случва и как може да бъде решен. Откак е в сила закона срещу насилието, расизма и ксенофобията, на футболните клубове им е разрешено да записват всичко, случващо се на трибуните, терена и съблекалните, въпреки че тези кадри не могат да служат като доказателство в съда. Но поне охранителната система работи в услуга на спорта.

 

Що се отнася до зоните, където се събират ултрасите или „младежката трибуна", както я наричат управниците на клуба меренге, има специални мерки за контрол. Обръща се внимание най-вече на вход-изходите и зоната пред стадиона, където обикновено се събират феновете. Именно в южната трибуна, още преди осем години, бе направен ремонт който позволява на агитката да гледа срещите на крак.

 

След като УЕФА избра „Бернабеу" за домакин на финала в Шампионска лига през 2009 година, стадионът на Реал Мадрид се превърна в „перлата на короната" и на кандидатурата за Световно първенство по футбол през 2018. Испания и Португалия имат за конкуренти страни като Англия и Русия. Голямото предимство на общата Иберийска кандидатура обаче са готовите футболни съоръжения 90% от заложените в проекта. Капацитетът на хотелите и транспортът на Иберийския полуостров също са от значение за домакинството.

 

Add comment