Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Стил»Спортни герои»Енцо Зидан - синът на баща си
Петък, 01 Октомври 2010 19:26

Енцо Зидан - синът на баща си

От Витаминаспорт
Оценете статията
(1 Оценка)
Живее в закрилнически балон, проектиран от неговия баща. Всичко, което заобикаля Енцо Зидан, на 15 години, е супер-секретно. Достъпно само за най-близките. По изрично желание на бившия футболист на Реал Мадрид, нито една медия не може да прави интервюта, репортажи, статии за живота на момчето. Фактът, че испанската селекция до 16 години живо се интересува от Енцо и го иска в своите редици още СЕГА, събуди интереса на пресата. Зинедин Зидан обаче стопира целия този процес. За момента, синът на мадридиста няма да бъде селектиран в националния отбор на Испания.
Енцо е роден на 24 март 1995 в Бордо, когато баща му играе в Жирондис. От 2001 година семейството живее в Мадрид, а малкия Зидан притежава двойна националност – френска и испанска. Кръстен е на идола на своя баща – Енцо Франческоли. Винаги играе в средата на терена. В картотеката на Реал, фигурира с фамилията на майка си – Фернандес. Дискретността и липсата на каквито и да е привилегии, са запазен знак за цялото семейство Зидан.

Всички запитвания за интервюта са оставени на изчакване, не можем да обещаем нищо" – заявавят от прес-службата на Реал Мадрид. „На тренировките може да се присъства,но като част от публиката. Въпреки това не могат да се правят снимки на Енцо, нито видео, нито да се говори със съотборниците му. Все пак става дума за малолетен" – настояват от кралския клуб.

По време на тренировките, Енцо е далеч от ролята на главен герой. Предпочита да остане незебелязан, за това и публичният му образ е като, че ли студен и далечен. В тренировъчните игри обаче, наследникът на Зидан изпъква със своите способности. Владее добре топката и с двата крака. Харесва му да финтира съперника, а когато води топката, напомня много за татко си. „Когато риташ enzo_zidane-asтопката, трябва да се чува звук, като че ли се затваря вратата на Мерцедес" – дава наставления един от треньорите на кадетите в Реал М. „Давай Енцо, подай с едно докосване." – продължава да съветва наставникът.

Енцо, висок и слаб, движи ръцете и дриблира топката също като баща си. В картотеката на „белите", Зидан-младши има следния профил – „Изчистена техника, добър критерий при повечето акции с топка в краката. Чудесен поглед върху играта, асистира добре по крилата с бърза циркулация на топката."

Треньорите във „Валдебебас" уверяват, че притежава футболните качества на баща си, но че все още е рано да се каже дали ще стигне до елита. Въпреки всичко, Енцо вече привлече вниманието на селекционерите, които работят за Испанската футболна федерация. Гинес Мелендес дори го повика в отбора до 16 години, което веднага запали алармата във Франция. Преди години, същият този треньор се опита да привлече Лео Меси в редиците на „ла роха".

Спортният директор на Федерацията, Фернандо Йеро и много добър приятел на Зинедин, залага на благоразумието – „Трябва да оставим Енцо да порастне като личност и като футболист, все още е само на 15 години. Това, което трябва да прави в момента е да се забавлява докато спортува. Не е добре фокусът да е съсредоточен върху него. Момчето трябва да е щастливо, да учи и да играе. Всички знаем каква тежка отговорност е да си син, на който е син, така че не бива да добавяме още напрежение върху него. nadal_zidane_and_sonМалолетен е. Най-добре ще бъде да го предпазваме, докато можем." Що се отнася до националния отбор на Испания, Йеро не застава на определена страна – „Не искаме да влизаме в битка с Франция за Енцо. Трябва да имаме търпение. Тази тема е много сложна и лично аз ще се заема с нейното разрешаване. В този момент единственото, което можем да направим е да оставим Енцо да еволюционира."

Единствената декларация, която Зинедин Зидан направи по този случай е пред френската медия France 24 – « Като го гледам, виждам себе си в него. Не искам да говоря за бъдещето му, защото все още е само дете, което се забавлява с футбола. Влага много емоция, което е чудесно. Но най-важното е училището.»

Не е лесно да си наследник на ВЕЛИК футболист. Сравненията никак не се харесват от децата, но в същото време не можем да минем без тях. За тази «лоша» слава знаят много добре Жорди Кройф и Единьо, синът на Пеле. Но има и случаи, в които децата изпреварват своите родители – Паоло Малдини, Маноло Санчис, Себастиян Верон, Гонзало Игуаин, Паоло Монтеро, Серджи Бускетс, Пепе Рейна, Шаби Алонсо.

Докато се водят тези дискусии, Енцо продължава своето образование във Френския лицей в Мадрид и играе с брат си Лука – вратар в детския екип на Реал Мадрид. Точно като Жозе - синът на настоящия треньор на «белите» Жозе Моуриньо, който предпочита «сянката» на гредата, пред напрежението в нападение. Други две деца, за които също ще се говори много...скоро.

enzo-1

Add comment