Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Рецепта в снимки»Домашен хляб с розмарин - рецепта в снимки на Катя Иванова, баба на 5 внучета
Четвъртък, 21 Юни 2012 12:57

Домашен хляб с розмарин - рецепта в снимки на Катя Иванова, баба на 5 внучета

От Витаминаспорт
Оценете статията
(3 оценки)

За много домакини месенето на хляб представлява дълга и сложна процедура. За Катя Иванова от София обаче месенето на вкусен домашен хляб се е превърнало не само в удоволствие, но и в здравословен навик, с който помага на 5-те си внука да растат добре нахранени и здрави. "Гладниците" в семейството на Катя, разказват, че къщата ухае така приятно от прясно изпечения хляб, че едва дочакват времето за сядане на масата! Няма нищо по-вкусно, качествено и здравословно от домашния хляб, допълва кулинарката и добавя, че приготвена по този начин, тази здравословна зърнена храна има много по-голяма трайност в сравнение с купения от магазина хляб, който след ден-два не става за консумиране. Домашният хляб може да се съхранява в хладилник дълго време, за препоръчване увит в найлонова торбичка и почти не променя вкусовите си качества. Ето как Катя Иванова приготвя нейния домашен хляб с розмарин?

Необходими продукти:
Hlqb_Katia_Ivanova-8500 г брашно
1 пакетче суха мая
200 мл хладка вода
80 г кафяви стафиди
3-4 клонки розмарин (сухият е по-ароматен, но пресният е по-полезен
5 гр. черен пипер)
30 милилитра зехтин
1 щипка сол
1 щипка захар
Зехтин за намазване
По желание вместо черен пипер, може да се сложи чубрица.

 

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтвяря в малко вода, заедно със захарта и се оставя да шупне.

2. Брашното се пресява в купа и в него се сипва шупналата мая, розмаринът, нарязан наситно, стафидите, солта, зехтина и пипера.

3. Налива се водата и се замесва гладко, меко и плътно тесто (за около 15 минути). Оставя се да втаса, докато удвои обема си (около час и половина).

4. Върху набрашнена повърхност се оформя хляб, слага се в намазнена и набрашнена форма и се поръсва с листенца розмарин, намазва се със зехтин.

5. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато стане златист отгоре, и отдолу... и след половин час цялата къща ухае ароматно на домашен хляб. Да ви е сладко!

Hlqb_Katia_Ivanova-6

 

1 Коментар

  • Връзка към коментар desi_smile Петък, 22 Юни 2012 22:35 от desi_smile

    idealen e v kombinatzia sas salatka v letnite goreshtini :-)

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment




muğla bayan escort escort aydın bayan bayan çanakkale escort balıkesir escort tekirdağ escort bayan gebze bayan escort escort bayan bayan buca escort edirne bayan escort