Анкета

Как се мотивирам за спорт?
 
Банер

Регистрация

Банер
Банер

Автори

Приятели

Вие сте тук:Начало»Хранене»Здравословна българска храна в Европа, в МАГАЗИН Европа
Вторник, 16 Ноември 2010 16:13

Здравословна българска храна в Европа, в МАГАЗИН Европа

От Елисавета Шидерска
Оценете статията
(17 оценки)
Храната като изкуство. Храната като животоподдържащ елемент. Храната като здраве. Храната като физическа форма. Храната като бизнес. За българската храна и нейната проекция в Европа, можем да си говорим много със Силвия Петрова. Българката, която прави възможно здравословното ежедневие на нашите сънародници в Испания. Защо избира храната за бизнес? Как балансира между хранителни елементи и семейство? Защо работата с българска стока прилича на тренировка за отслабване? Къде упражнява професията си на „организатор на играта"?
Живот и здраве.
Родена българка. Мигрантка по сърце. Пристига в Испания през 2001 година. Само на 21. Отива в Хетафе защото баща й вече живее там. „Подреден. Хубав. Чист. Хетафе го чуствам като родния си град."

euro-19Има диплома за администратор. Започва работа по специалността в строителна фирма. Същите задължения, но вече ниво по-нагоре, изпълнява в счетоводна къща. Натрупаният опит при испанските работодатели, аргументира старта в частния бизнес. Или така наречения АВТОномен бизнес. Само книжката за АВТОмобилен шофьор обаче не важи. Искат се гаранции за пред банката. Именно стажът във фирмата за управления на чужда собственост, помага везните да натежат в нейна полза. Финансовата инжекция е получена. Трудно е. С много перипетии. Когато си роден под звездата на предизвикателството, няма бариера, която да те уплаши. Борбена е. Изпитанията са нейната захранваща сила. Здравето й също зависи от трудностите. С тях се поддържа във форма.
„Всяка постигната цел е повод за нова. Развиващият се човек трябва да си поставя винаги нови цели. Те са тези, които те стимулират да прогресираш. Трудностите не са проблем. Напротив. Благодарна съм им, че съществуват. Влагам цялата си енергия и чуства в преодоляването им."

 


Упражнения за бизнес-управление.
Първият магазин за българска здравословна храна открива през юни 2007 в Мадрид. Името „Тракия" е препоръчано от приятелка.
Оказва се, че регистрирането на фирма в Испания, съвсем не изисква много пот и усилие. Важно е да уцелиш подходящите уреди. В подходящото време. Информират те. Всичко е максимално улеснено.


„Асесориите" или т.нар. фирми-консултанти, не само консултират за първоначалното регистриране на автономния търговец. Те са и адвокати. И счетоводители. Изискванията за отваряне на магазин за хранителни стоки са почти 1001. Най-важните си остават тези за датата на производство на стоката, производителят, етикетът на испански, вакумирането, сроковете на годност."

Като изключително отговорен човек, Силвия залага на три неща – чистота, ред и усмивка. За това в магазин „Европа" идват много клиенти. Националностите са почти толкова, колкото артикулите зад щанда. Българи, испанци, румънци, украинци, руснаци, euro-12колумбийци...

 

„Някои хора си мислят, че е лесно да се поддържа български магазин в Испания. Купуваш малко стока. Подреждаш я. Продаваш. Ставаш богат. С няколко хиляди евро бюджет, не можеш да отвориш магазин, който да върви. То си личи и по конкуренцията. Много от колегите затвориха. За да искаш много, трябва много да дадеш" – резюмира Силвия. „Хората ни харесват защото сме позитивни. Спазваме старата максима, че трябва да правиш това, което искаш да ти се връща. Какъвто е човек в къщи, такъв е и в бизнеса, и в спорта, и в хранене. Всичко е вързано."

 

Новият магазин за здравословна българска храна вече има и много здрави и доволни клиенти. С очите си се уверихме. Наречен е с мащабното „Европа". Защото клиентелата в Хетафе е от почти всички европейски националности. Защото българската храна лесно се адаптира към трапезата на живеещите в Европейския съюз. Вкусна им е. Пък и е здравословна. За магазина в Мадрид, също предстои „прекръстване". Всеобхващатото име „Европа" ще замени локалното „Тракия", не без носталгия в очите ми разказва Силвия.

 

Здравословното хранене.
„Испанците като цяло се хранят нездравословно. Въпреки, че тяхната средиземноморска кухня се слави като една от euro-15най-здравословните в света, местните залагат на пържена и тестяна храна. Като че ли не умеят да се хранят разделно, да съчетават хранителните елементи. Харесват много българската лютеница. Използват я като сос за спагети или гарнитура." – разпалено разказва младата българка, която вече е обяснила на своите испански купувачи, че лютеницата е направена от печени и варени зеленчуци - много здравословни продукти, консервирани в едно единствено бурканче.

 

Киселото мляко е друг любим на испанците хранителен продукт. Заради живата бактерия, българското мляко /наричано „йогур" тук/ е желана храна за хора със стомашно-чревни проблеми, бавно храносмилане. Освен това киселото мляко повишава количеството на калций в организма, помага за сваляне на килограми. Препоръчва се както за допълнение към основното хранене, така и за самостоятелно, например вечер. Баницата. Друга произведена в България храна, е станала вкусна и на много местни. Сиренето. Естествено. Малко им е странно на вкус, но го харесват. Червеното вино. Подправките. Обикновените вафли.


euro-16В нашите магазини, клиентите идват да си направят покупките за цяла седмица. Ако въобще някой дойде само за килограм сирене, то не знам как, но си тръгва с пълна торба" – смее се красивата българка. Месо, сирене, кисело мляко, кашкавал, туршии, сладкиши, подправки...това включва в покупките си българският клиент. Високото качество и ниските цени поддържат постоянна клиентела. Закон в търговията, няма как.

 

Съотборниците на Силвия.
Екипът на магазини „Европа" е съставен от 5. Като в баскетбола.Двама центрове, без които играта не може. Тежкият център - Брилянтина. Най-доброто и брилянтно попълнение.Свекървата на Силвия.
Уникална жена е слабо казано за Брилянтина. Изключително интелигентен човек. Помага ми много с административните сметки. В България е работила като счетоводител. Говори няколко езика – испански, румънски, руски. Разчитам на нея на 100%. Честно казано, не знам какво бих правила без Брили!?" Брилянтина обслужва магазин „Европа" в Мадрид. Madrid, c/ Colombia 16 (Metro Colombia)

Трансферът на есента, който има чудесна игра в подкошието, се казва Марина. „Момиче с много хъс. Много интелигентен човек. Тези две качества правят така, че дори и да не знае нещо, се научава толкова бързо, че дори не си давам сметка. Изключително euro-18доволна съм от нея. От енергията, която влага в работата си. От усмивката, която никога не слиза от лицето й." Марина е заета изцяло с клиентите в Хетафе. Getafe, c /Francisco Pizarro 6 (Metro Getafe Central)


Крилото. Георги. Най-прекрасният мъж на Планетата. Нейна опора от 10 години. „Джиджи, както го наричаме близките, е най-хубавото нещо в живота ми. Освен дъщеря ми разбира се. Емоционален. Забавен. Отговорен. Винаги разговаряме. Семейните дразги и разминавания също не са ни чужди. Но е хубаво, че ги има. Защото в спора се ражда истината. И в спорта също. И най-доброто решение за нас като семейство." Дискусията е полезна, продължава Силвия. „Изливат се чуства"- твърди. Дава се гласност на грешките. „Къща без комин не може" – философски завършва младата майка и очите й започват да светят по друг начин защото ще говорим за нейния ангел.

 

Лекото крило в отбора. Анджелина. „Дойде с името си това дете. Не знам как ми хрумна, но толкова й отива. Името е отражение на човека. А нейното е сила. Борбеност. Желание да покровителства." Все още няма планове за бъдещето на своето съкровище. Като всяка майка, обещава да бъде толерантна в избора й на професия и бъдеще. „Все пак ще я запиша на танци. И на пеене. И на спорт. Но тя ще реши какво точно иска да прави." Толерантна е. Точно както са я възпитали нейните родители. Днес майката на Силвия живее в Белгия. А татко й в България. Въпреки,че са разделени, продължават да бъдат „най-прекрасното семейство за мен. Благодарна съм им, че ме оставиха да се боря сама. Винаги съм имала тяхната подкрепа. И съм се чуствала свободна. Работя от 15 годишна. По време на летните ваканции в магазин, при приятелки. Винаги ми е харесвало да се занимавам с нещо полезно. Работата е вид енергия. Пък и помага много в трудни моменти." – резюмира плеймейкърът на магазини „Европа" Силвия Петрова.euro-2 Какво ли би правила тази „организаторка на играта" без даващите й жизнена енергия „крила". Или „пивотите" в своя тим!?


Треньорите.
„Всяко нещо, което не ни убива ни прави по-силни" е житейската философия на Силвия. Дори конкуренцията е здравословна и води към подобрения. Промяна. Прогрес. Партньорите, и в определена степен треньорите на Силвия в това начинание, са фирмите вносители на българска стока - „Данубио" и приятелите на Витаминаспорт и футболен отбор Спартак Мадрид - „Балканика Дистрал".

 


Продължението.
Как тренира отборът на магазини „Европа"? Как се хранят? Спазват ли диета за добра физическа форма? Кои са любимите им упражнения, с които се „потят" всеки ден във фитнес залата, внедрена в собствената им къща? Дали хлябът е полезен? И защо е редно да се храниш 5 пъти на ден? Очаквайте съвсем скоро във Витаминаспорт...Спортувай и живей здравословно с магазини „Европа".

 

Магазин "Европа" се намира в Мадрид на адрес  - Madrid, c/ Colombia 16 (Metro Colombia)


Магазин "Европа" в Хетафе се намира на адрес - Getafe, c /Francisco Pizarro 6 (Metro Getafe Central)

 

Галерия

1 Коментар

  • Връзка към коментар emil Четвъртък, 16 Февруари 2012 10:16 от emil

    obarnete vnimanie na sireneto "daga" -vakum. be6e meko i 4erveno pod opakovkata.

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Add comment
https://jibonbook.com/read-blog/3481 https://www.uniting.zone/read-blog/18591 https://ionooz.com/read-blog/9303 http://www.kuaixin.net/read-blog/713 https://www.probnation.com/read-blog/75845 https://www.qgsocial.space/read-blog/6319 https://romanibook.com/read-blog/4078 https://bicycle.one/read-blog/4809 https://social.abbr.site/read-blog/4549 https://www.rolonet.com/blogs/154555/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://www.lawcodev.com/read-blog/225059 https://workplace.vidcloud.io/social/read-blog/73473 https://khaunda.com/read-blog/2121 https://www.vidagrafia.com/read-blog/61700 https://www.sholltna.com/read-blog/4381 https://bib.az/read-blog/10240 https://ai.ceo/read-blog/12715 https://heroes.app/blogs/144187/Kad%C4%B1k%C3%B6y-petek-Temizli%C4%9Fi https://tweecampus.com/read-blog/16809 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14043 https://www.palpodia.com/read-blog/14961 http://www.ubom.com/read-blog/64268 https://poetbook.com/read-blog/15408 https://censorshipfree.net/read-blog/3028 https://www.xn--gber-0ra.com/read-blog/16086 https://talkitter.com/read-blog/52953 https://www.ihker.com/read-blog/7335 https://www.ukwomenorg.com/read-blog/5507 https://www.americanwomenorg.com/read-blog/9378 https://www.koreanwomenorg.com/read-blog/4619 https://www.dostally.com/read-blog/109351 https://scrolllink.com/read-blog/55885 https://theavtar.com/read-blog/14242 https://tokemonkey.com/read-blog/86222 https://www.wemurmur.com/read-blog/19070 http://www.barberlife.com/read-blog/74205 https://www.sdssocial.world/read-blog/49929 https://blacksocially.com/read-blog/75402 https://sissycrush.com/read-blog/95236 https://midiario.com.mx/read-blog/9911 https://hissme.com/read-blog/37133 https://wo.lyoncat.com/read-blog/8857 https://advpr.net/read-blog/43837 https://affiliateschools.com/read-blog/15023 https://www.afroshub.com/read-blog/6528 http://www.ubom.com/read-blog/64267 https://www.palpodia.com/read-blog/14959 https://www.sertani.com/read-blog/64993 https://kansabook.com/read-blog/68021 https://www.ekcochat.com/read-blog/15154 https://mykingdomtoken.com/read-blog/36601 https://palscity.com/read-blog/104366 https://www.campusacada.com/blogs/23344/Kad%C4%B1k%C3%B6y-Petek-Temizli%C4%9Fi https://thelittlenet.com/read-blog/3600 https://gezelligkletsen.nl/read-blog/13350 https://social.mactan.com.br/read-blog/87171 https://axisflare.com/read-blog/66100 https://www.didochat.com/read-blog/82439 https://ontimewld.com/read-blog/11978 https://social.wepoc.io/read-blog/20345 https://inobee.com/read-blog/124593 https://waappitalk.com/read-blog/19783 https://ubiz.chat/read-blog/18543 https://jejaringsosial.com/read-blog/10207 https://richonline.club/read-blog/78450 https://socialtak.net/read-blog/48584 http://socialmediascript.aistechnolabs.xyz/read-blog/14041 https://social.studentb.eu/read-blog/39410 https://kemetium.com/read-blog/9610 https://yietnam.com/read-blog/59895 https://justproms.com/read-blog/18610